Concursul Studenţesc de Matematică “Traian Lalescu”- Faza Naţională – 21-23 Mai 2015 – Universitatea Transilvania din Brasov

Ediţia 2015 a Concursului Studenţesc de Matematică Traian Lalescu – Faza Naţională – a fost găzduită de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Transilvania din Brasov.

 

 

Concursul studenţesc de matematică ce poarta numele eminentului matematician şi inginer, recunoscut pe plan internaţional, Traian Lalescu (1882-1929) reuneşte anual studenţi ai facultăţilor de matematică-informatică şi tehnice din întreaga ţară. Ediţia din acest an poate fi considerată a VIII-a de la reluarea desfăşurării fazei naţionale a Concursului, in 2008, după o perioada de aproape 20 de ani in care au avut loc doar faze locale ale competiţiei. Universitatea Politehnica Bucureşti a găzduit ediţiile 2008 şi 2009, Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi a primit participanţii ediţiei 2010, Universitatea Maritimă din Constanţa a desfăşurat ediţiile 2011 şi 2012, ediţia 2013 a poposit in capitala Unirii, Alba Iulia la Universitatea 1 Decembrie 1918, cea din 2014 a fost găzduită de Universitatea de Vest din oraşul de pe Bega, Timişoara, iar editia din acest an s-a desfasurat in Brasov, capitală culturală a Transilvaniei.

Concursul a avut patru secţiuni distincte şi, la fiecare dintre acestea, s-au acordat Premii si Menţiuni:
Secţiunea A – profil teoretic, anul I şi II – (vezi programa) pentru studenţi de la facultăţile de matematică şi informatică.
Secţiunea B – profil electric, anul I – (vezi programa) pentru studenţi de la facultăţile de automatică şi calculatoare, fizică, electronică, inginerie electrică, electrotehnică, energetică, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.
Secţiunea C – profil neelectric – (vezi programa) pentru studenţi de la facultăţile cu profil de ştiinţe aplicate, mecanic, chimie, transporturi, metalurgie, construcţii, economic (de toate formele), biologie, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.
Secţiunea D – profil inginerie, anul II – (vezi programa) pentru studenţi de la facultăţile cu profil din domeniul ştiinţelor inginereşti.

Au participat 75 de concurenti de la 12 universitati de prestigiu din tara:
– Universitatea din Bucureşti,
– Universitatea „Politehnica” din Bucureşti,
– Universitatea de Vest din Timişoara,
– Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,
– Academia Tehnică Militară din Bucureşti,
– Universitatea din Craiova,
– Universitatea Tehnică de Construcţii București,
– Universitatea “Politehnica” din Timişoara,
– Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi,
– Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași
– Universitatea Maritimă din Constanța
– Universitatea “Transilvania” din Brasov

Personalităţi ale vieţii culturale si ştiinţifice româneşti au onorat, prin prezenta lor evenimentul: Doamna Conf. Dr. Antonela Toma – Director în cadrul Ministerului Educației Naționale, domnul Prof. Dr. Ing. Ioan Vasile Abrudan – Rector al Universității Transilvania din Brașov, domnul Prof. Dr. Emil Stoica – Președintele Senatului Universității Transilvania din Brașov, domnul Prof. Dr. Marin Marin – Decan al Facultății de Matematică și Informatică din Brașov, doamna Prof. Dr. Dorina Răducanu – Prodecan al Facultății de Matematică și Informatică din Brașov, Doamna Ing. Ecaterina Smaranda Lalescu – Președinta Fundației „Traian Lalescu”.

In afara de sprijinirea performanţei la nivel universitar şi stimularea tinerilor pentru studierea aprofundată a matematicii, concursul si-a propus antrenarea participanţilor în vederea obţinerii de performanţă la sesiunile ştiinţifice şi în competiţiile de matematică studenţeşti internaţionale. In acest sens, concursul poate fi considerat, de fapt, o olimpiadă studenţească naţională de matematică ce pregăteşte şi selecţionează cei mai buni concurenţi pentru competiţia internaţională SEEMOUS – South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students (Olimpiada de Matematică a Studenţilor din Universităţile din Europa de Sud-Est).

Acest important concurs ce cultiva excelenţa în studiul matematicii la nivel universitar este organizat anual de Ministerul Educaţiei Naţionale in cooperare cu universitatile gazda şi a beneficiat, an de an şi de sprijinul Fundaţiei Traian Lalescu. La fiecare editie, Fundaţia a acordat studenţilor câştigători premii constând in diplome, obiecte si bani. “Aceasta tradiţie va continua, desigur şi in anii următori” – ne-a asigurat doamna Ecaterina Smaranda Lalescu.

Fundaţia Traian Lalescu felicita Premiantii, Participanţii -concurenti si cadre didactice îndrumătoare- si Organizatorii Ediţiei 2015 a Concursului Studenţesc de Matematică Traian Lalescu – Faza Naţională – găzduită anul acesta de Universitatea Transilvania din Brasov! A fost o deosebita reusita atat profesionala cat si organizatorica!

Calendarul evenimentului si informaţii suplimentare se găsesc pe site-ul universităţii gazdă: http://cs.unitbv.ro/~concurs_lalescu.

Subiectele date spre solutionare, rezultatele si listele cu premiantii concursului pot fi consultate si pe site-ul nostru accesand butonul „Info Concurs”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.